Lördagsfundering

Kom att tänka på en sak när jag stod i duschen idag. Och nej, jag har inte druckit.
När man tillverkar öl blötlägger man kornet för att frigöra enzymer som ska omvandla stärkelsen i kornet till socker. Sockret omvandlas sedan till alkohol under jäsningen.

När man gör vin är det sockret i druvorna som omvandlas till alkohol.

Sockret man får i sig i kroppen omvandlas till .... FETT!

Vad hände???

Idag är jag glad för

På jobbet packade jag upp tallrikar och mellan varje tallrik var ett  naturfärgat papper. Jag sparade såklart dessa, man vet ju aldrig vad man kan göra av dem. Kom på att jag ska göra små sidor med saker som jag är tacksam och glad för. Kanske jag sätter in dessa sidor i mitt STUNDER album, eller så gör jag något eget album. Den första sidan handlar om hur otroligt glad jag var i fredags över att det var just fredag. Stunden när jag får gå från jobbet och åka och hämta barnen och vara ledig är nog just nu den absolut viktigaste stunden på hela veckan för mig. Och jag vill minnas i framtiden hur viktigt detta är för mig. Det kommer att bli enkla sidor med fokus på texten, men jag ska försöka ha med ett litet foto på dem.

STUNDER-album, fler sidor

Alla sidor kan ju inte bli lika sprudlande med färger som första sidan, om de inte ska se likadana ut allihop. Och det vill jag inte.

Här är det som kommer att vara baksidan. Gillar verkligen den stora vita blomman med prickar på. Hittade den på mitt braiga ställe att köpa ljusmanschetter på, ska åka dit igen så fort ekonomin tillåter. Vill inte köpa dyyyra blommor för scrapbooking när jag lika gärna kan pilla sönder lite manschetter.


En guldig, grön och gul sida. Bladkvistarna och fågeln har jag ritat själv, men med bild att rita efter (ett kort och Moas målarbok).


Poängen med hela albumet är att ha med foton och händelser som jag blir glad av. Och vem blir inte glad av denna söta plutmun!


Emil hade fått ett paket av farmor och farfar med vantar och långa strumpor. Han satt och spelade gitarr med detta på sig och, vilket inte syns på bilden, utan kalsonger.

Dagens foto 23-24 januari

DAGENS FOTO 24 JANUARI
Tanken var en annan idag, men sen var jag tvungen att fota vårt nyckelskåp. Vi (för vi är ju "vi" nu när vi är gifta...) har lite problem med nycklar i vårt hus. De ligger aldrig där de ska. Någon köpte key finders (3 st...) till någon annan, men de ligger fortfarande i skåpet, och inte på nyckelknippan. Idag skulle jag köra till kalas med Emil och hade stoora problem med att hitta nyckel till Toyotan. Någon hade åkt iväg med ena nyckeln och lämnat mig hemma med den som var försvunnen. Mycket svärande och osande senare hittade jag nyckeln, i verktygslådan. Bra ställe att lägga den på när man har ett nyckelskåp...


DAGENS FOTO 23 JANUARI
Redan på fredagen visste jag vad lördagens foto skulle bli. Och det var när jag hörde att mamma skulle bjuda på den underbart goda smörgåstårtan, som bara hon kan göra. Jag längtade efter den hela lördagen och när vi kom till henne satte jag mig direkt vid köksbordet. Och jag lät när jag åt! Och det var gudomligt gott!

Dagens foto 17-22 januari

DAGENS FOTO 22 JANUARI
Det kommer nog att bli många bilder under året med temat fredagsmys, för just nu är det väldigt viktiga ögonblick i vår vardag. Veckan på jobb, skola och dagis är slut och vi får åka hem och slappna av och bara vara. Med varandra. Vi sitter i soffan och äter gott och ser på bra TVprogram. Idag utan pappan i huset, men vi ser fram emot nästa vecka då han inte jobbar.


DAGENS FOTO 21 JANUARI
En väska packad med gympakläder. Sport är väldigt viktigt för vår lille kille! Nu är han stor och har gymnastik i skolan varje torsdag.


DAGENS FOTO 20 JANUARI
Roliga små saker på posten. Mamman har anmält barnen till LEGOklubben, så här har Emil fått ett par 3Dglasögon som måste provas.


DAGENS FOTO 19 JANUARI
Här kör vi den nyttiga stilen på bakverken! Får symbolisera ett hälsosamt år för oss! Och ett pyssligt...


DAGENS FOTO 18 JANUARI
Tidig måndagmorgon. Det är inte alls trevligt med en ny vecka och jobb, vill vara mera ledig. Tänk, jobba 2 dagar och vara ledig fem... Oj vad jag har grejer att fylla de lediga dagarna med!


DAGENS FOTO 17 JANUARI
Man kan passa på att baka lite ibland. Det behöver inte vara bullar, det kan vara scones till frukost. Emil gillade dem, han blev jätteledsen när det inte fanns kvar någon till kvällsmaten. Men, de ska ju ätas direkt när de kommer ut ur ugnen. Ska göra mera sånt här detta året.


Dagens foto 8-16 januari

Vi börjar med det mest aktuella och går bakåt. Har tagit kort, men slarvat med att lägga in dem. Inte lika lätt att få tid till datorn när man börjat jobba igen.

DAGENS FOTO 16 JANUARI
Här har vi Wii Balance Board och Wii Fit Plus som Emil fick i julklapp. Det finns en massa bra program och igår körde jag yoga för första gången. Jättebra, så jag ska försöka göra lite varje dag. Dessutom sa min trainer på spelet hela tiden hur bra jag var, hur bra balans och hållning jag har, så det var ju jättekul! Låg på min julklapp spikmattan en stund också, så i år ska jag ta hand om mig!


DAGENS FOTO 15 JANUARI
Här sitter jag och läser saga för barnen medan de stoppar i sig fredagsmys. Vi väntar på Let´s Dance. Stunder att ta till vara. Innan hade vi dessutom badat bastu tillsammans.


DAGENS FOTO 14 JANUARI
Handlar om att sätta färg på tillvaron. Man blir glad av färger. Till och med Moas nalle ville ha lite färg, så den fick två fina rosetter.


DAGENS FOTO 13 JANUARI
Vår nya kassett är installerad i spisen! Härligt, nu ska vi spara både el och vedpengar. Den tar till vara mycket mer värme än spisen innan, då vi eldade för kråkorna. Dessutom har de borrat och murat uppe mot skorstenen, så vi måste måla om den. Jättebra, för det behövs!


DAGENS FOTO 12 JANUARI
Datorn får inte alls lika mycket tid nu när jag jobbar heltid igen och inte är ledig mer än lö och sö. Den är dock mycket viktig för mig, och jag jobbar på att lägga in mera mera mera foton på barnen i deras blogg, så att de ska finnas sparade även där ifall något händer.


DAGENS FOTO 11 JANUARI
Nu bränner vi fult pyssel! Jag försökte göra en tomte med barnen förra julen och den blev fuuul. Fick mig att minnas alla hemska grejer som min mamma var tvungen att spara när jag var liten, så nu ska jag bara göra fina grejer framöver.


DAGENS FOTO 10 JANUARI
Då var jag, barnen och mamma på Disney On Ice. Tog inte med kameran för jag trodde att man inte får ta kort där och var rädd att bli av med den. Men de sa till och med att man får fota och även filma, hör och häpna, för privat bruk.


DAGENS FOTO 9 JANUARI
Vaknade och steg upp på morgonen och det var KALLT! Krispigt isigt kallt! Det var helt underbart vackert ute med snö och frost på allting. Härligt med en riktig vinter, det har barnen inte upplevt innan.


DAGENS FOTO 8 JANUARI
PopcornTV! Jag och Moa poppar popcorn till kvällens fredagsmys. En underbar stund när arbetsveckan är över. Då kryper vi upp i soffan tillsammans hela familjen (om inte pappan jobbar) och myyyser.

Lite funderingar om städning och Gud

Jag är urusel på att städa. Dammsuga är väl okej, men det här med damm, det är det värsta som finns! Om det hade lagt sig bara på plana stora ytor hade jag kunnat stå ut, men nej, det måste smyga in i varenda liten vrå, mellan saker och till och med på sidorna av saker. Senaste helg var jag tvungen att ta itu med detta, men det blev i långsam takt så jag avklarade väl köket och vardagsrummet och hallen. Så, då behöver jag inte göra detta igen på läänge! För jag städar inte så ofta. För det är tråkigt.

Idag, fyra dagar senare, kom det hit någon/några och installerade en kassett i vår spis. När vi eldat innan har vi väl fått ca 15 % av värmen till godo, nu blir det typ 80 %! Mycket bättre, speciellt med tanke på elpriset. En tanke som inte hade slagit mig var ju hur mycket byggdamm det kan bli när man installerar en sån hära kassett! Om vanligt damm smyger sig in överallt, så är detta tuuusen gånger värre! Insåg ju detta rätt snabbt och det var bara att dra fram med trasan. Tänkte ju att jag är tvungen att dammsuga, för annars kan jag inte nudda golvet någonstans i området vardagsrum - kök - hall (notera likheten med rummen där jag torkade damm i helgen...). Jag lovar, så ivrig att dammsuga och torka golvet har jag nog aldrig varit!

Fram med dammsugaren! Drar ut sladden och blir alldeles svart som fingrarna. Ja, de har lånat dammsugaren och städat efter sig (det är ju oftast karlar som installerar såna hära mojänger, och vi vet ju hur karlar städar...). Stoppar i kontakten, trycker på play och VRÅÅÅÅÅL! Dammsugaren formligen SKRIKER i plågor (gjorde nästan jag med för jag gillar inte att städa!). Om man installerar en kassett i en spis, kan man inte ha med sig en byggdammsugare då? För vår snälla lilla dammsugare orkar knappt med våra vanliga dammelefanter, hur ska den då orka med byggdamm?

Detta är dessutom en ypperlig "köp-en-sådan-grej-få-en-dammsugare-på-köpet" situation. Men är det så? Näpp. Dammsugare får man med om man köper en TV, eller nåt. Vill man städa om man köper en TV? Nej, det vill man inte, då vill man sitta ner snällt i soffan. Vill man städa om man installerar en kassett? Ja, tro mig, det vill man!

Och hur kommer Gud in i bilden här? Jo, han säger mig att jag inte behöver lägga tid på att städa, utan jag ska göra något roligare istället. För om man städar ena dagen, så går ens man dagen efter och beställer en kassett till spisen och då får man bara städa igen!


Oj! Shit! Helvete!

Är det ett bra ordval när man ser tofsen man precis klippt bort från sitt hår? Känns det som man gjort ett bra jobb då?

Det är år sedan jag senast var till frisören, främst för att det finns så mycket annat jag hellre lägger pengarna på. Och ärligt talat, nog är det ju dyrt att klippa sig? Håret fattar ju inte det så det blir slitet ändå och det känns inte så kul. Så jag brukar vända huvudet upp och ner över toastolen och klippa själv. Nu var det ett tag sedan och det kändes väldigt strävt och slitet i topparna så jag tog fram saxen. Vände huvudet upp och ner och klippte. Ställde mig upp och tänkte att jag får ta lite på varje sida också, så jag tog allt hår till vardera sidan och klippte av yttersta tofsen. Kammade lite och tyckte att det fortfarande kändes slitet när jag kände längst ut bak i nacken. Så jag drog ihop en tofs, vred lite hit och dit för att kunna klippa (man sätter ju inte bara saxen bakom sig och klipper på måfå...) och klippte bort yttersta tofsen.

Och det var då ovanstående ordval bara slank ur mig. För det var inte bara den yttersta tofsen som låg i toastolen! Eller, den yttersta tofsen var liiite större än jag trodde den skulle vara...

Hur ojämnt det egentligen är får jag veta först i morgon då min man kan inspektera. För jag har inga ögon i nacken...

Årets LOs

Jag har kommit igång bra med scrappandet detta året, så här kommer mina senaste LOs. Har scrappat en till, men det är en massa barn från Es skola med, så jag lägger inte ut den här.






Här har jag använt en till flicka från Åhlens kassen. Hennes pensel strör ut fina blingstenar.


En LO i lila, fick för mig att det var dags för det. JAg tror jag totalt har scrappat två LOs i lila, denna inkluderad, för jag tycker aldrig det blir bra med lila. Men denna är jag nöjd med. Koncentrerad min heter den, fast minen syns nog inte så bra.


En enkel LO utan blommor!  Journalingrutan har jag fått i en swap.


Gjort rutor med distresserna och stämplat med snöflingor.


De flesta av blommorna jag använt är loppisfynd. Är sååå sugen på att åka till min special-blom-loppis för det är så härligt att ha en massa i regnbågens alla färger att välja mellan! Se bara i föregående inlägg hur det kan bli!

Framsidan på ett glädjealbum

Jag satt och gjorde lite egna papper med distressfärger och då frågade Moa "ska du inte använda alla färgerna mamma?" och då kom jag på att jag skulle göra regnbågspapper. Måste säga att de blev grymt fina. Sen har jag skurit dem i olika bitar och limmat på framsidan på ett album. Det ska bli ett album man kan titta i för att bli glad. Jag ska använda mina favoritfoton på barnen och kanske skriva i lite roliga saker de har sagt.



Här är hela framsidan på albumet. Limmade fast blommor i regnbågens färger och även halvpärlor i färgordning. Är så otroligt nöjd med detta så jag tittar på det hela tiden.


Baksidan är också klar, men inte fotad. Den är enklare, i rött med blommor på. Kommer kanske en bild på den i helgen...

Dagens foto 6-7 januari

DAGENS FOTO 7 JANUARI
får symbolisera skåpstädning. Röjde ur och plockade om i alla köksskåp.



DAGENS FOTO 6 JANUARI
Kvällen innan och på natten snöade det och blåste rejält. Jag skojade med C att vi kanske skulle bli insnöade. Nu blev vi inte det, men så här såg det ut på vårat fönster igår morse när vi steg upp.

Dagens foto 5 januari


Idag var det en väldigt speciell dag! E spelade sin första fotbollscup, ja faktiskt sin första match någonsin. Oj vad killarna kämpade på. Jag och M såg första och sista matchen och den sista var en riktig rysare. De spelade grymt bra och pulsen gick upp rejält på mamma. Motståndarna gjorde mål på straff, men med ca 1 minut kvar gjorde I mål och det blev 1-1!

Och alla deltagare fick medalj. Mölnlyckecupen, 190 lag anmälda, 700 matcher på 3 dagar. Matcherna är dock 12 minuter långa bara!

Dagens foto 1-4 januari

Vissa kör en liten "utmaning", att ta ett foto om dagen i ett helt år. Jag hänger på till en början, så får vi se var det slutar.

DAGENS FOTO 4/1
Ja, jag vet att det ser lite makabert ut, men det är faktiskt ingen/inget som mist livet idag. Jag skulle göra smoothie till barnen och gick ut i förrådet och hämtade lite (halv)frysta jordgubbar. Det verkar som att dörren till frysen inte går fast ordentligt för det var lite halvtinat i den, så också under påsen med jordgubbar. När jag kom ut ur förrådet ställde jag påsen på trappan för att göra en annan sak och när jag lyfte upp den igen såg det ut såhär. Kände att det nog kan vara en bild som ingen annan tar idag!


DAGENS FOTO 3/1
Igår åkte vi tefat och stjärtlapp i en jättebra backe nära oss.


DAGENS FOTO 2/1
Vår bil gillar inte när det är kallt, så den startar inte alls. Verkligen inte alls.


DAGENS FOTO 1/1
Får representera pyssel, för det har det blivit ganska mycket av såhär i början på året.